Mornay Sauce opskrift
Sovs & dyppelse

Mornay sauce opskrift

Mornay Sauce opskrift

Mornay sauce opskrift

5 fra 1 stemme
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 35 minutter
Ret Sovs
Køkken Fransk
Antal 8 personer

Ingredienser
  

  • 4 spsk smør
  • 40 gram hvedemel
  • 700 ml mælk Varm men ikke hed
  • 2 stk Nelliker (hele)
  • 1/4 stk Løg
  • 1 stk Laurbærblad
  • 55 gram Gruyère ost (revet)
  • 55 gram Parmesan ost (revet)

Sådan gør du
 

  • Saml dine ingredienser.
  • I en tykbundet gryde, smelter du 3 spiseskefulde af smørret over middel-lav varme.
  • Rør melet i for at danne en roux. Kog i 2 til 3 minutter, mens du omrører ofte, indtil det meste af vandet er kogt ud (det vil boble mindre), hvilket også tillader den rå mel smag at koge af.
  • Tilsæt langsomt 600 ml af den varme mælk mens du pisker eller rører konstant, så væsken inkorporeres i roux uden at danne klumper.
  • Stik nellikerne ind i løget og tilsæt til saucen sammen med laurbærbladet. Lad det simre i ca. 10 minutter, eller indtil det er reduceret med omkring 20 procent.
  • Fjern laurbærbladet og løget og sigt saucen gennem en finmasket sigte eller et dørslag beklædt med ostelærred. Sørg for at du samler alle nellikerne op.
  • Returner saucen til gryden. Tilsæt Gruyère og Parmesan osten og rør indtil osten er smeltet.
  • Fjern fra varmen, rør i den resterende 1 spiseskefuld smør, og juster konsistensen med noget eller alt den resterende 100 ml mælk om nødvendigt. Server straks med pasta, kylling, eller fisk. Nyd det!

Noter

Opskrift Variationer

I klassisk madlavning, er der variationer på Mornay saucen hvor den i stedet for at være lavet med en béchamel base, er lavet med kylling eller fiske bouillon. Dette omdanner den til en variation på velouté saucen i stedet, hvilket er en særligt god sauce med kylling eller fisk; nogle kan finde den standard Mornay sauce lidt for rig til skaldyr.

Hvordan Man Opbevarer og Fryser Mornay Sauce

Mornay kan opbevares i køleskabet i en lufttæt beholder i 4 til 5 dage og vil også kunne fryses i op til 3 måneder.
Når du genopvarmer dette på komfuret, gør det over lav varme. Det kan virke kornet eller adskilt; pisk simpelthen for at kombinere ingredienserne. Hvis det er for tykt, tilsæt lidt mælk eller bouillon for at tynde det ud om nødvendigt. Når det ser tykt og blankt ud, er det klar til brug.

1 Comment

  1. 5 stars
    Det ser lækkert og velsmagende ud! Jeg vil helt sikkert prøve denne opskrift på Mornay sauce til min pasta. Tak for opskriften!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering