tomahawk steak i ovn​
Hovedret

tomahawk steak i ovn​ Opskrift

Perfekt Tomahawk Steak

Tomahawk steak – en imponerende udskæring af høj kvalitet – er en drøm for enhver kødelsker og en stolt repræsentant for steakhouse-køkkenet. Denne saftige og møre steak, der er kendt for sin karakteristiske benform, er lige så meget en fest for øjet som for ganen. Med sin rige smag, der fremhæves af en perfekt kombination af krydderier og tilberedningsteknikker, er tomahawk steak en uforglemmelig oplevelse, der bringer restaurantkvalitet direkte ind i dit eget køkken. Denne ret er ikke kun et måltid, men en kulinarisk oplevelse, der kan nydes ved særlige lejligheder eller som en overdådig weekendmiddag.

tomahawk steak i ovn​

Perfekt Tomahawk Steak

En saftig og perfekt tilberedt tomahawk steak, krydret med kosher salt og friskkværnet peber, serveret med smør og hvidløg.
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Samlet tid 1 time
Ret Hovedret
Antal 2 personer

Ingredienser
  

Tomahawk Steak

  • 1 stk tomahawk rib-eye steak ca. 4,5 cm tyk
  • Kosher salt efter smag
  • Friskkværnet peber efter smag
  • 1 lille hoved hvidløg
  • 30 ml olie plus mere til drypning (raps eller druekerne)
  • 60 g usaltet smør
  • 4 store kviste frisk timian

Sådan gør du
 

Forberedelse

  • Saml ingredienserne. Placer en rist i midten af ovnen og forvarm til 175 °C.
  • Dup tomahawk steak tør med papirhåndklæder. Krydr meget generøst med kosher salt og friskkværnet peber. Lad steak komme til stuetemperatur.
  • Forbered hvidløg ved at trimme toppen af hvidløgsknolden med 0,5 cm. Dryp med olie og tilsæt et nip salt, pak derefter ind i et folie-telt, og bag hvidløget i 30 minutter, indtil feddene er bløde. Tag det ud af ovnen og lad det køle af. Forøg ovntemperaturen til 220 °C.

Stegning

  • I en stor tung pande (helst støbejern) opvarmes de 30 ml olie over medium-høj varme, indtil det lige begynder at ryge. Læg tomahawk steak i panden og steg i 3 minutter uden at røre ved den.
  • Brug tang og benet som håndtag, vend steak og steg i yderligere 3 minutter uden at røre ved den. Brug tang og benet som håndtag, steg den korte side af steak modsat benet, ca. 1 minut.

Bagning

  • Overfør steak til en bageplade med kant og sæt den i ovnen, bag i 9 til 10 minutter, eller indtil den ønskede stegegrad er nået.
  • Alternativt kan du placere steak på en rist, der er tilpasset en bageplade, hvilket vil tillade luft at cirkulere jævnt omkring steak i ovnen, og dermed tilberede steak ensartet på begge sider.
  • Brug et øjeblikkeligt læsende termometer til at måle steakens indre temperatur—52 °C for sjælden, 57 °C for medium-sjælden, eller 63 °C for medium. Kødet vil fortsætte med at tilberede, mens det hviler og stige med 3 til 5 grader, så tag det i betragtning, når du tager din steak ud af ovnen.

Tilberedning af smør

  • Mens steak er i ovnen, tilsæt 60 g usaltet smør til panden og smelt over lav varme. Klem de ristede hvidløgsfed ind i smørret, rør med en træske for at fordele, tilsæt derefter 4 store kviste frisk timian og fortsæt med at tilberede, ca. 2 minutter.

Servering

  • Når steak er klar, tag den ud af ovnen, og overfør den tilbage til panden. Brug en ske til at pensle smørret og hvidløget over steak. Vend steak, og pensl igen, ca. 1 minut i alt. Overfør steak til et skærebræt, tildæk det med folie, og lad det hvile i 10 minutter.
  • Skær steak mod fibrene, dryp derefter med mere af smørret og hvidløget. Server og nyd.

Variationer

Når du tilbereder en tomahawk steak, er der mange muligheder for at gøre retten til din egen ved at tilføje unikke smagsnuancer og tilberedningsteknikker. Her er nogle ideer til, hvordan du kan variere opskriften og tilpasse den til dine personlige præferencer:

  • Krydderier: Mens den klassiske kombination af salt og peber fremhæver steakens naturlige smag, kan du overveje at tilføje krydderiblandinger som røget paprika eller cayennepeber for en ekstra dybde.
  • Urter: Udover frisk timian kan du eksperimentere med rosmarin eller oregano for at give smørblandingen en anderledes aroma.
  • Aromatiske olier: Prøv at bruge trøffelolie eller hvidløgsinfuseret olie til drypning for et ekstra luksuriøst twist.

Tips

For at sikre, at din tomahawk steak bliver tilberedt til perfektion og lever op til dine forventninger, er her et par tips:

  • Brug et termometer: For at opnå den ønskede stegegrad er et øjeblikkeligt læsende termometer uundværligt. Husk, at kødet fortsætter med at tilberede, mens det hviler, så tag det ud af ovnen lidt før det har nået den ønskede temperatur.
  • Lad det hvile: Efter tilberedning er det vigtigt at lade steak hvile i mindst 10 minutter. Dette sørger for, at safterne fordeler sig jævnt, og kødet forbliver saftigt.
  • Skær korrekt: Skær altid mod fibrene for at opnå den mest møre og delikate tekstur.

Opbevaring

Selvom tomahawk steak bedst nydes frisklavet, kan rester opbevares og genopvarmes omhyggeligt:

  • I køleskabet: Pak rester ind i folie og opbevar dem i køleskabet i op til 3 dage. Genopvarm forsigtigt i ovnen for at bevare saftigheden.
  • Til fryseren: Skær steak i skiver og fryse dem for at bevare friskheden. Optø langsomt i køleskabet, før de genopvarmes.

Serveringsforslag

En perfekt tilberedt tomahawk steak er en fest i sig selv, men kan løftes yderligere med passende tilbehør:

  • Kartoffelmos: Den cremede konsistens af kartoffelmos komplementerer steakens rige smag og skaber en harmonisk balance.
  • Grillede grøntsager: En blanding af sæsonens grøntsager grillet til perfektion tilføjer både farve og friskhed til måltidet.
  • Rødvinssauce: En dyb og fyldig rødvinssauce kan hældes over steak for at tilføje en ekstra dimension af smag.

Uanset hvordan du vælger at tilberede, servere og nyde din tomahawk steak, er det en fantastisk måde at bringe steakhouse-oplevelsen direkte til dit hjem.

Kan jeg anvende andre tilberedningsteknikker til tomahawk steak?

Absolut! Selvom denne opskrift anvender både stegning og bagning, kan du også udforske grillning for at opnå en røget smag. Sørg for at få en god skorpe ved høj varme, og fuldfør derefter ved indirekte varme for at nå den ønskede stegegrad.

Er det nødvendigt at anvende en støbejernspande?

Mens en støbejernspande er ideel på grund af dens evne til at holde og fordele varme jævnt, kan du bruge en tung pande af rustfrit stål som alternativ. Dog anbefales det at bruge en pande, der kan tåle høje temperaturer for de bedste resultater.

Hvordan sikrer jeg, at min steak er saftig og mør?

For at opnå den mest saftige og møre tomahawk steak, er det vigtigt at lade den hvile efter tilberedning. Dette giver safterne tid til at trække sig tilbage i kødet, hvilket resulterer i en mere saftig oplevelse. Derudover hjælper det at bruge smør og urter til at baste steak, mens den hviler.

Kan jeg forberede tomahawk steak på forhånd?

Ja, du kan forberede dele af opskriften på forhånd, såsom at krydre steak og lade den komme til stuetemperatur. Du kan også forberede hvidløg og smørblandingen i forvejen. Selve stegningen og bagningen bør dog ske lige før servering for at sikre den bedste kvalitet.

Er det muligt at fryse tomahawk steak?

Ja, du kan fryse rester af tomahawk steak. Sørg for at skære kødet i skiver og pak det omhyggeligt ind for at forhindre frostskader. Optø skiverne langsomt i køleskabet, før de genopvarmes forsigtigt for at bevare smag og tekstur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering