Go Back
boller med havregryn opskrift

Boller med havregryn

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 35 minutter
Ret Brød
Antal 16 boller

Ingredienser
  

  • 25 g gær
  • 700 ml vand lunken
  • 1 spsk honning eller rørsukker
  • 2 tsk salt
  • 200 g havregryn gerne grove men fine kan også anvendes
  • 650 g hvedemel
  • 100 g fuldkornsmel
  • 1 stk æg

Sådan gør du
 

  • Start med at opløse gæren i det lunkne vand i en skål. Personligt foretrækker jeg at bruge en røremaskine til dette skridt, men det er ikke essentielt.
  • Når gæren er fuldstændig opløst, tilsæt da honning eller rørsukker, salt, olivenolie og havregryn og rør grundigt.
  • Indarbejd derefter både hvedemel og fuldkornsmel lidt ad gangen. Ved brug af røremaskine, lad den ælte dejen for dig i omkring 5-8 minutter, indtil dejen slipper skålens kanter. Er du uden maskine, æltes dejen grundigt med hænderne, til den bliver fin og glat.
  • Dæk derefter skålen til med et rent klæde og lad dejen hæve et sted varmt i cirka 1 time.
  • Forvarm ovnen til 250 grader. Hav en bageplade i ovnen under opvarmningen, så den er varm.
  • Strø en smule mel ud på dit arbejdsbord, og form ca. 16 boller - størrelsen er op til dig. Placér de formede boller på et stykke bagepapir. Bollerne pensles efter ønske og drysses med havregryn samt en anelse havsalt.
  • Når ovnen har nået sin temperatur, flyt forsigtigt bagepapiret med bollerne over på den varme bageplade (dette trin er nemmere med en hjælpende hånd, så pas på ikke at brænde dig). Sæt bollerne i ovnen og skru temperaturen ned til 225 grader.
  • Bagetiden varierer med ovntypen, men ligger typisk mellem 20-30 minutter - for mig er 20 minutter ofte passende.